luni, 14 martie 2016

BALTAGUL, de Mihail Sadoveanu_comentariu literar






– roman clasic, roman mitic –
de M. Sadoveanu

    DEFINIŢIE: Romanul este specia genului epic în proză, de (foarte) mare întindere, cu acţiune complexă, desfăşurată pe mai multe planuri, deschisă modificărilor de structură şi îmbogăţirilor de conţnut, cu personaje numeroase, surprinse în modul lor caracteristic de viaţă, având o psihologie bine individualizată.
    Caracteristici:
·        operă epică, în proză, 
·        naraţiune de (foarte) mare întindere, cu  o structură deschisă la inovaţii
·        acţiune complexă, desfăşurată pe mai multe planuri
·    opera dă impresia de cuprindere a întregului unei lumi, prin ampla desfăşurare a evenimentelor, situate într-un cadru spaţial şi temporal ce se poate lărgi în funcţie de scopul urmărit
·        personaje complexe şi numeroase, care nu mai acţionează doar sub puterea unui destin (ca în vechea epopoee), ci (şi) dintr-o profundă motivare interioară, psihologică
·        modul de expunere dominant este naraţiunea, alături de care poate apărea descrierea, dialogul, monologul
·        structura narativă este complexă, în funcţie de temă, de mediul evocat, permiţând desfăşurarea în planuri paralele a subiectului, folosirea unui număr mare de personaje, combinarea nucleelor narative etc.
·        o mare adaptabilitate la nou, la noile problematici ale omului contemporan

Mihail Sadoveanu (1880-1961) a fost cel mai mare povestitor artist al nostru, un spirit înrudit cu Ion Neculce şi Ion Creangă. Opera sa, alcătuită din mai mult de o sută de volume, are o tematică diversă: istoria Moldovei, natura patriei, viaţa monotonă a oraşelor de provincie, obiceiurile şi ocupaţiile tradiţionale.
Scris în doar câteva zile şi apărut în 1930, Baltagul face parte din seria capodoperelor sadoveniene şi este una dintre cele mai bune scrieri ale autorului. Încă de la apariţia sa, opera a fost preţuită ca un roman. G. Călinescu îi recunoaşte acestei “lungi naraţiuni” apartenenţa la specia romanului doar folosind într-un mod “convenţional” noţiunile de roman şi intrigă. El îl numeşte “romanul mişcărilor milenare, cu intrigă antropologică” şi consideră că “scirerea nu poate produce emoţii estetice veritabile, decât aceluia care o reduce la noţiunea unei civilizaţii arhaice”.
Baltagul este o operă epică, autorul îşi exprimă indirect propriile sentimente de admiraţie faţă de însuşirile alese ale eroinei, prin intermediul acţiunii, relatând o serie de întâmplări şi punând-o în relaţie cu alte personaje. Ca în orice operă epică obiectivă, naratorul se detaşează de subiect şi evocă impersonal întâmplările care se desfăşoară într-un anumit timp şi spaţiu.
Acţiunea cunoaşte o mare mobilitate în timp şi spaţiu, derulându-se de toamna, când Nechifor Lipan pleacă la Dorna, după oi, până primăvara, când Vitoria îi descoperă rămăşiţele trupul neînsufleţit. Spaţiul este vast şi cuprinde ţinuturi de munte, de la Măgura Tarcăului, prin zona Dornelor şi a Bistriţei, până la cele din câmpie, la Cristeşti, lângă apa Jijiei.
Vitoria Lipan este în căutarea adevărului despre soţul ei, plecat de mai mult timp de acasă. Eroina este convinsă că Nechifor a dispărut şi, după ce întreprinde o serie de investigaţii ce o edifică asupra supoziţiei sale, se pregăteşte să plece în căutarea acestuia, însoţită de fiul ei, Gheorghiţă. Drumul e anevoios, asemenea unui labirint, presărat cu numeroase dificultăţi. Uneori este nevoită să apeleze şi la autorităţi, dar, printr-o dârzenie deosebită, reuşeşte în cele din urmă să-i descopere şi să-i pedepsească pe ucigaşi.
Acţiunea e lineară, desfăşurată cronologic şi în înlănţuirea logică, de la cauză la efect.
Baltagul este numai aparent o operă epică simplă. Ea, opera, poate fi privită din mai multe unghiuri. Dacă avem în vedere sursa de inspiraţie (mitul mioritic), poate fi privită ca un roman mitic a cărui acţiune începe acolo unde se încheie balada (odată cu moartea ciobanului moldovean). Romanul preia din baladă motivul animalului credincios, al transhumanţei şi al complotului. Motivul căutării adevărului se împleteşte cu cel al călătoriei, călătoria însemnând ceva deosebit pentru Vitoria şi Gheorghiţă. Persoana feminină plecată în căutarea celui dispărut e mama, în baladă, iar în roman – soţia.
Dimensiunea mitică a fost pusă în evidenţă şi prin compararea subiectului naraţiunii cu Antigona, tragedia scrisă de Sofocle în Grecia antică, în epoca lui Pericle (sec. V î.e.n.), inspirată din vechi mituri greceşti : o fată, Antigona, acceptă să moară, pentru a nu lăsa neîngropat trupul fratelui ei. Acelaşi mobil determină călătoria Vitoriei Lipan : pentru a nu rămâne neîngropat trupul soţului ei, potrivit datinii ritualul înmormântării fiind obligatoriu pentru ca sufletul mortului să se aşeze împăcat în lumea umbrelor.
În Baltagul a fost identificat chiar cu mitul antic al lui Osiris: zeul Osiris este ucis în delta Nilului de către duşmani. Soţia şi iubita lui, zeiţa Isis (Iştar) porneşte în căutarea celui ucis, împreună cu fiul ei, Horus, însoţiţi de câinele Anubis. Asemănarea este izbitoare : Vitoria-Isis, Nechifor Lipan-Osiris, Gheorgiţă-Horus, câinele Lupu-câinele Anubis.
În plan realist, numeroasele scene din viaţa oamenilor de la munte, fac din Baltagul o monografie. Trăsăturile muntenilor fac din ei nişte făpturi aparte: îşi desfăşoară viaţa în funcţie de tradiţiile creştine, dar şi de cele milenare, trăind în ritmurile cosmice şi sub semnele vremii. Sunt prezentate obiceiurile de pe Valea Tarcăului: sărbătorile, petrecerile (hora), evenimentele capitale din viaţa omului (botezul, nunta, înmormântarea). Satul are specificul lui iar organizarea e tradiţională. Locuitorii de la munte au o anumită percepţie asupra oamenilor de la oraş, oraşul fiind privit ca un loc de pierzanie...
Drumul spre maturitate al lui Gheorghiţă şi experienţele prin care trece tânărul fac din Baltagul un roman al iniţierii (bildungsroman). Băiatul iese din copilărie pentru a intra în lumea plină de griji a adulţilor. Trăind la munte, are o copilărie fericită, lipsită de griji, apoi, ca flăcău, merge la horă, unde se întâlneşte cu flăcăii şi fetele de seama sa. După ce lăsase turmele la iernat, se întoarce acasă cu trenul. Dispariţia tatălui îl pune în alte situaţii: lupta cu troienele, înfruntarea străinului, priveghiul, înfăptuirea dreptăţii. Un rol hotărâtor îl are Vitoria, care trăieşte experienţele alături de fiul ei. Gheorghiţă, parcurge calea de la o lume cunoscută la una necunoscută, părăseşte satul şi intră în contact cu formele noi de civilizaţie. Contactul cu lumea nouă e dificil, dar experienţa, dârzenia, inteligenţa o ajută. După încercările prin care trec, Vitoria şi Gheorghiţă revin la vechile preocupări, la rosturile lor ancestrale.
Personajele din acest roman nu sunt numeroase, dar au consistenţă şi capătă valori simbolice.
Astfel, Nechifor Lipan, precum ciobanul “moldovean” din baladă, ilustrează destinul omenesc. El este un personaj-sumă a lumii.
Vitoria înlesneşte contopirea cu pământul a osemintelor celui dus, readucându-l într-un perimetru sacru. Prin săvârşirea ritualului îngropării ea va salva sufletul rătăcitor al mortului, dându-i linişte.
Gheorghiţă şi Minodora reprezintă noua generaţie, care va asigura continuitatea vieţii.
Cei doi ucigaşi (Calistrat Bogza şi Ilie Cuţui) sunt instrumente ale destinului.
Modul de expunere folosit este naraţiunea, ca în orice operă epică, dar ea se îmbină armonios cu descrierea (mijloc de evocare, de caracterizare, de creare a atmosferei), cu dialogul şi chiar cu monologul interior, prin care scriitorul pune în lumină însuşirile personajelor, zbuciumul lor interior.

VITORIA LIPAN
– caracterizare –

Vitoria Lipan este personajul principal al romanului, fiind prezentată în toate momentele acţiunii şi polarizând în jurul ei celelalte personaje.
Pentru caracterizarea ei autorul foloseşte mai multe mijloace: portretul fizic şi portretul moral, caracterizarea prin numele propriu, caracterizarea prin fapte şi felul de a vorbi (caracterizarea indirectă) şi caracterizarea directă, realizată de către autor şi de către alte personaje.
Prenumele ei semnifică biruinţa, ca şi al soţului, Nechifor însemnând “purtător de victorie, de biruinţă”. Ea îi demască pe ucigaşi, pentru ca niciodată o astfel de faptă să nu se mai întâmple în lumea pură a muntelui. În acest mod ea instaurează biruinţa binelui asupra răului.
Schiţa de portret din expoziţiune cuprinde câteva trăsături ale femeii: ochi căprui, “aprigi şi încă tineri” şi părul castaniu. Ea cucereşte prin frumuseţe şi farmec fizic, deşi are aproape 40 de ani. Are o frumuseţe neobişnuită în privire. Însuşirile ei fizice ilustrează îngrijorarea pentru tăcerea soţului.
Portretul moral este cel al unui personaj exponenţial care sintetizează trăsăturile oamenilor de la munte. Cea mai importantă dintre acestea este respectul pentru datina străbună. Este o femeie aspră şi pricepută, dar şi o harnică gospodină. Este ordonată, meticuloasă, cu un deosebit simţ practic. E abilă şi exactă în tot ce face, prevăzătoare şi conştientă de pericolele care îi pândesc pe drum.
Reprezentantă tipică a femeii culturii tradiţionale, ţărăneşti, este superstiţioasă, crede în vise, în descântece, vrăji şi semne care îi conduc viaţa: visul prevestitor:“ L-am visat rău, trecând călare o apă neagră”; semnele pe care le dă cocoşul: “Nu vine, zise iarăşi, aprig, Vitoria. Cucoşul dă semn de plecare”, ca şi cele ale naturii.
Un alt element al portretului moral îl constituie comuniunea cu natura.
Cu toate că nu ştie carte, Vitoria are o inteligenţă nativă care o ajută să-i descopere pe ucigaşi, în scena praznicului reconstituind scena uciderii lui Nechifor ca şi cum ar fi fost de faţă.
Soţie iubitoare şi mamă autoritară, Vitoria e discretă în durere şi răbdătoare în suferinţă, acceptându-şi destinul cu înţelepciune.
Romanul fiind inspirat din balada pastorală Mioriţa, soţia lui Lipan trăieşte acelaşi zbucium ca şi “măicuţa bătrână”. Lunga aşteptare a celui plecat, incertitudinea, teama, convingerea că acesta a murit şi alte stări sufleteşti fac din  Vitoria un personaj de mare complexitate.

                                                                      de Octavian PAUN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

T. TRGHEZI - PSALMI Din CUVINTE POTRIVITE 1927 Psalm Aş putea vecia cu tovărăşie Să o iau părtaşa gîndurilor mele ; ...